Artists 2018

Altan

Mairéad Ni Mhaonaigh startede Altan helt tilbage i 1987 sammen med nu afdøde Frankie Kennedy fra Belfast. De fik succes som duo med den traditionelle musik fra især Donegal, spillet på hhv. violin og fløjte og oftest sunget på irsk/gælisk. Hendes udtryksfulde stemme og parrets dygtighed og udstråling blev en stor succes, og de udgav to albums som duo.

I midten af firserne var Altan blevet et band, og siden har Mairéad Ni Mhaonaigh med sin indtagende stemme, personlighed og elegance stået i spidsen. Bandet har 13 studiealbums bag sig, alle med markant flotte covers, foruden et livealbum og flere kompilationer.

Altan at Copenhagen Irish Festival

 

Cara Dillon

Den yngste og nyeste på scenen er Cara Dillon, som debuterede i Equation i 1995. Hun forlod ret hurtigt bandet sammen med Sam Lakeman, som hun har spillet sammen med siden. Han akkompagnerer hende på klaver og guitar – og parret er for resten også gift og har tre børn.

Første album kom i 2001, og siden har hun udsendt fem mere, det seneste ”Wanderer” i 2017. Cara Dillon har modtaget et væld af priser, bl.a. årets Meteor Best Irish Female i 2004, og hun spiller også flere instrumenter. Dillon er blevet en af Irlands populæreste sangerinder med sin sødmefulde sopran og udstråling.

Cara Dillon at Copenhagen Irish Festival

 

Dervish

Cathy Jordan er også begavet med en usædvanlig dejlig stemme og spiller bodhran (og flere andre instrumenter), hvilket hun har vist flere gange på Copenhagen Irish Festival. Jordan har været sangerinde i Dervish siden 1991, og de udgav deres første album sammen i ’94, ”Harmony Hill”.

Siden er der kommet 10 mere, og Cathy Jordan har også udsendt et soloalbum. Hun spiller desuden med The Unwanted, laver radio og TV og er i det hele taget meget aktiv. Ligesom Altan har Dervish slået deres folder over hele verden og har for længst fastslået deres topposition i det mangefarvede, irske musiklandskab.

Dervish at Copenhagen Irish Festival

 

Karan Casey

Karan Casey sang først på jazzklubber i Dublin, hvor hun studerede sang og klaver, men hun havde også den traditionelle musik med hjemme fra Co. Waterford. Hun flyttede til New York og slog sig sammen med irsk-amerikanske Solas fra 1996-99, men i 2000 rejste hun retur til Irland, hvor hun snart medvirkede i The Seamaiden: The Celtic Musical, der findes på et album.

Siden 2001 har hun udgivet seks soloalbums. På det seneste, Two More Hours, har Karan Casey for første gang selv skrevet alle sangene. Hun har også indspillet to albums med guitarist og sanger John Doyle. Også hendes stemme og nærvær har begejstret publikum verden over. Casey bor nu i Co. Cork.