Artists 2015

Danú, var for 20 år siden med til at starte en ny bølge af dynamisk og moderne irsk folkemusik. De har været til stor inspiration for mange unge dengang og har fortsat deres professionelle karriere som band, hvor de har modnet sig og fortsat kan ligge i toppen blandt de irske orkestre. I denne musikalske trend har en hel del nye bands siden slået igennem og skabt sig et navn og international karriere. Flere af disse med nogle af deres første udenlandske koncerter på Copenhagen Irish Festival. Caladh Nua er et eksempel, og de vender nu tilbage til festivalen med et nyt line-up og endnu stærkere sound. Goitse er et af de nyeste moderne orkestre, der er slået igennem på den internationale scene og dette er deres første koncert på festivalen. Matt Cranitch og Jackie Daly er i dette format en duo, der repræsenterer den mere traditionelle stil og vil dele ud af deres skatkammer af melodier fra Sliabh Luachra.

Danu


DANÚ

Danú, med bandmedlemmer fra Waterford, Kerry, Dublin og Donegal i Irland, er en af ​​de førende irske folkemusikensembler i dag. Deres energifyldte koncerter byder på en herlig blanding af oprindelige traditionelle sange og melodier i moderne arrangementer og nyt originalt materiale. I over et årti har Danús virtuose musikere på fløjte, tin whistle, violin, knapharmonika, bouzouki og sang (gælisk og engelsk) turneret omkring i verden, samt indspillet hele syv anmelderroste albums. De er desuden vindere af adskillige priser fra BBC og Irish Music Magazine. Danú tager publikum med på en musikalsk rejse til deres hjemland Irland, i en bevægende og uforglemmelig koncertoplevelse.

 

Jackie & Matt (photo Con Kelleher)

 

MATT CRANNITCH & JACKY DALY

Ordene “Knapharmonika” og “Jackie Daly ‘er synonymer på den traditionelle irske musikscene. New York Times har beskrevet ham som “sandsynligvis den bedste harmonikaspiller i Irland “. Jackie er vokset op i Kanturk, Co. Cork, omgivet af den rige musiktradition fra Sliabh Luachra og har siden været en central figur i nogle af de mest toneangivende irske orkestre. Hans optrædener med for eksempel De Danann, Patrick Street, Buttons and Bows, Arcady, Reel Union og Kinvara bevidner alle om hans vidunderlige musikalitet og kreative alsidighed.

Matt Cranitch er en højt respekteret violinist og underviser, både hjemme i Irland og internationalt. Han er forfatter af The Irish Fiddle Book og har også bidraget til andre bøger om irsk traditionel musik samt indspillet flere albums. Sammen med Jackie Daly har han udgivet The Living Stream og senest Rolling On. Matt Cranitch er en autoritet når det gælder musik fra Sliabh Luachra, og har en PH.D. fra University of Limerick for sin forskning af violintraditionen fra denne region. I 2003 modtog han i Hall of Fame Award fra University College Cork, hvor han har undervist i irsk traditionel musik.

 

Calad Nua

 

CALADH NUA

Caladh Nua er et sammenspillet, dynamisk band med oprindelse i det sydlige Irland. De består af fem alsidige musikere og sangere, der spiller på en bred vifte af instrumenter – fra violin og Banjo til guitar og bodhrán, samt tin whistle og knap harmonika – Caladh Nua bevarer kendetegnende fra den oprindelige traditionelle musik i deres nye melodier og sange og deres traditionelle repertoire afbalancerer de fint med innovativ moderne flair. Gennem en række internationale turneer har bandet indtaget byer som Paris, Wien, København, Berlin, Mumbai og Vancouver med deres fængslende fortolkninger af irsk musik og sang. Caladh Nua er en ung ensemble på vej frem.

 

 

Goitse

 

GOITSE

Goitse er en uformel gælisk hilsen, der betyder ”kom her!”. Bandet blev smedet sammen i det kreative musikalske arnested med det lange navn ”Limerick University’s Irish World Academy of Music and Dance”. Herfra dimitterede kvintetten med en musikalsk modenhed, som var medvirkende til at de er blevet et af de mest eftertragtede bands blandt kendere af irsk musik og har vundet stor ros for deres Dónal Lunny-producerede andet album Transformed. Deres karakteristiske lyd opstår i kraft af egne kompositioner, suppleret med kendte traditionelle melodier, som gør hvert sæt underholdende og unikt. Den inciterende rytmesektion sætter tempoet og energien i musikken, mens Áine Mc Geeneys søde og karismatiske røst drager publikum ind i sit musikalske univers. Snør danseskoene og gør dig klar til en aften med dejlig musik og tempofyldt sjov med Goitse.